Nieuws

Hoogste rechter zet streep door ontslagen ambtenaren Belastingdienst

De ambtenaar was 34 jaar in dienst bij de Belastingdienst op het moment dat zij werd ontslagen


Amsterdam
Het strafontslag van de ambtenaren bij de Belastingdienst door de Staatssecretaris van Financiën is onterecht, disproportioneel en een veel te zware straf voor hetgeen de ambtenaren verweten kan worden. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep afgelopen vrijdag geoordeeld.

De ambtenaar was 34 jaar in dienst bij de Belastingdienst op het moment dat zij werd ontslagen, omdat zij een eindopdracht van een interne Belastingcontrole cursus niet volledig zelf had gemaakt. Haar werd opleidingsfraude verweten als ernstig plichtsverzuim, waarna zij op staande voet werd ontslagen op 20 juli 2016. De ambtenaar was toen 30 jaar in dienst en had een onberispelijke staat van dienst. De advocaat mr. Elise van Es uit Hilversum geloofde in de zaak en vocht het aan. Na 4,5 jaar procederen werd de ambtenaar in het gelijk gesteld.

Reactie advocaat mr. Elise van Es:
“Het is zeer kwalijk dat een ambtenaar wordt ontslagen na 30 jaar dienstverband, omdat zijn ongevraagd huiswerk toegezonden kreeg van collega’s die het ook weer naar elkaar doorstuurden”

“Als dit ruim 15 jaar de cultuur is binnen de Belastingdienst, kan het niet zo zijn dat een ambtenaar die ruim 30 jaar een onberispelijke staat van dienst heeft om die reden van de een op andere dag op staande voet wordt ontslagen. Ik vind dat slecht werkgeverschap,†aldus van Es

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het strafontslag disproportioneel is. De cursisten mochten informatie uitwisselen en samenwerken, zelfs tijdens de eindopdracht. Collega’s en voormalig cursisten zagen er geen kwaad in om hun gemaakte huiswerkopdrachten naar elkaar door te sturen en met elkaar te delen, zo ging het namelijk altijd. Daarbij weegt de Centrale Raad van beroep ook mee dat de opleiding 15 jaar lang nooit is gewijzigd, zowel de casus als de antwoorden bleven 15 jaar lang hetzelfde. Daarnaast had de ambtenaar dezelfde opleiding in 2002 ook gevolgd en had ze die antwoorden nog liggen die zij in de latere cursus ook gebruikt heeft. De Belastingdienst heeft hierdoor altijd de informatie-uitwisseling toegestaan en ook nimmer opgetreden tegen ambtenaren die huiswerk van elkaar gebruikten.

Het is goed mogelijk dat oud-collega’s ook de opleiding behaald hebben door gebruik te maken van andermans werk. Daar komt nog bij dat de Belastingdienst daar nimmer onderzoek naar heeft gedaan en dat de gevolgen van het kopiëren van huiswerk van anderen eerder veel minder ernstig waren. Tijdens de opleiding zijn anderen erop aangesproken, maar mochten zij de opleiding wel afmaken. Ook werden zij niet ontslagen.

Uitspraak

https://issuu.com/wijbusinessnieuws/docs/uitspraak__1_

Vorig bericht Gemeentes onder de loep met Jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht 2019
Volgend artikel WerkgeversServicepunt helpt ondernemers met ‘NHN werkt door‘

Nu op WijNoordHolland