Onderzoek

Eén op vijf zzp’ers bezorgd over gevolgen verkiezingsuitslag

44 procent geeft voorkeur aan kabinet over rechts

Eén op vijf zzp'ers bezorgd over gevolgen verkiezingsuitslag

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse zzp’ers maakt zich zorgen over het effect dat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing heeft op zijn of haar onderneming. Dat blijkt uit onderzoek van insurtech Insify onder 760 zzp’ers van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de bezorgdheid over de afgelopen verkiezingsuitslag, geeft bijna de helft van de ondervraagde ondernemers de voorkeur aan een ‘rechts’ kabinet boven een ‘links’ kabinet.

Met gemiddeld 31 procent zijn vooral ondernemers jonger dan veertig jaar oud bezorgd over het effect van de verkiezingsuitslag op hun bedrijf. Aan de andere kant lijken minder zestigplussers zich zorgen te maken (dertien procent). Verder blijkt dat mannelijke zzp’ers vaker pleiten voor een rechts kabinet (53 procent) dan vrouwelijke zelfstandig ondernemers (38 procent). “Een nieuwe kabinetssamenstelling is altijd spannend voor ondernemers”, zegt Koen Thijssen, oprichter van Insify, de Nederlandse insurtech voor zzp’ers en het mkb. “Op dit moment is het vooral gissen hoe de formatie uitpakt en welke gevolgen dit zal hebben. Ik kan me goed voorstellen dat deze onzekerheid de al bestaande zorgen, zoals tekort aan personeel, hoge energiekosten en stroeve vergunningverlening, niet zal verlichten. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor zzp’ers, waardoor zij weer alle ruimte krijgen om te ondernemen.”

Blijven ondernemen

Ondanks de zorgen verwacht zeventien procent van alle Nederlandse zzp’ers dat de verkiezingsuitslag in het komende jaar een positieve impact zal hebben op hun bedrijfsresultaten. Hier hebben praktisch geschoolden meer vertrouwen in dan theoretisch opgeleiden (32 tegenover dertien procent). Deze positieve verwachting resulteert mogelijk in ondernemersvertrouwen. Zo overweegt een schamele drie procent van de zzp’ers vanwege de verkiezingsuitslag te stoppen met ondernemen in 2024. De zelfstandig ondernemers die wél door de verkiezingen nadenken over stoppen zijn vaak ondernemers jonger dan dertig jaar (elf procent). Thijssen: “Het doet mij goed dat ondernemers vertrouwen hebben in hun bedrijf en dit jaar hun ondernemersdroom doorzetten. Het nieuwe jaar biedt natuurlijk ook mooie kansen op het gebied van innovatie, de aantrekkende economie en duurzaamheid. Uiteindelijk is ondernemen een leuk spel van uitdagingen overwinnen en oplossingen vinden voor mogelijke bedrijfsrisico’s.”

Toekomstzekerheid

Een mogelijke verklaring voor de ondernemerszorgen van zzp’ers ligt bij de overheid. Zo vindt de helft van de Nederlandse zzp’ers dat de staat onvoldoende aandacht aan hen schenkt. Mogelijk biedt meer toekomstzekerheid een oplossing voor zzp’ers om zich meer gezien te voelen. Te denken valt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vanuit de overheid voor zzp’ers, dat 22 procent van de respondenten een goed idee vindt. Met maar liefst 29 procent juichen vooral zzp’ers jonger dan dertig jaar een verplichte AOV toe. Thijssen: “Er is afgelopen tijd veel kritiek op de overheid vanuit de zzp-hoek. Met mogelijk nieuwe wetgevingen rondom schijnzelfstandigheid en de arbeidsongeschiktheidsverzekering, krijgen zelfstandig ondernemers de komende tijd nieuwe uitdagingen voor hun kiezen. Wat de AOV-situatie betreft, denken wij graag mee in passende oplossingen.”

Vorig bericht Rijstrook op Zeeweg (N510) in Bergen afgesloten door water op de weg
Volgend artikel N99: hinder voor verkeer door werkzaamheden aan Kooybrug

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen