Economie

Wereldwijd dalende aandelenmarkten

Op maandag werden markten wereldwijd opgeschrikt door paniek over tekenen van een vertraging in de Amerikaanse economie

Wereldwijd dalende aandelenmarkten

Op maandag werden markten wereldwijd opgeschrikt door paniek over tekenen van een vertraging in de Amerikaanse economie, met dalende aandelen in Azië en Europa. Dit vormt een scherpe ommekeer ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin markten juist stegen dankzij optimisme over afkoelende inflatie, solide arbeidsmarkten en de belofte van kunstmatige intelligentie.

Japan onderuit

De dalingen waren vooral uitgesproken in Japan, waar zorgen over de economie werden versterkt door de angst voor de negatieve invloed van een sterkere yen op bedrijfswinsten. De Nikkei 225 index daalde met 12,4 procent, wat de grootste eendaagse daling is sinds de beurscrash op Black Monday in oktober 1987. De Topix index, die bedrijven vertegenwoordigt uit een breed spectrum van de Japanse economie, daalde met 12,2 procent.

Deze onrust verspreidde zich naar Europa, waar de Pan-Europese Stoxx index meer dan 2 procent daalde in de vroege handel, met elke grote markt op het continent in het rood. De verliezen zouden zich voortzetten in de Verenigde Staten, waar de futures voor de S&P 500 met meer dan 2 procent daalden en die voor de Nasdaq zelfs meer dan 4 procent.

Banenrapport in VS

De dalingen volgden op een Amerikaans banenrapport van afgelopen vrijdag, waaruit bleek dat werkgevers in juli aanzienlijk minder hadden aangenomen en dat de werkloosheid was gestegen naar het hoogste niveau in bijna drie jaar. Dit versterkte de angst dat de grootste economie ter wereld afkoelt en dat de Federal Reserve mogelijk te lang heeft gewacht met het verlagen van de rentetarieven.

In Azië kelderden ook de aandelenmarkten in Zuid-Korea, Taiwan, Singapore, Australië, Hongkong en het vasteland van China. De aandelen in India, een van de best presterende markten in Azië dit jaar, daalden met meer dan 2 procent. Technologiefondsen werden bijzonder hard getroffen, met chipreuzen als Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company die elk met 10 procent daalden.

Ook daling Bitcoinkoers

De VIX, een index die de volatiliteit van de aandelenmarkt meet, steeg naar het hoogste niveau sinds begin 2020, toen de markt ineenstortte tijdens de vroege stadia van de coronapandemie. Bitcoin, de grootste cryptocurrency, daalde met meer dan 10 procent, wat opnieuw wijst op de onrust onder investeerders.

Op een gegeven moment leidde de daling van Japanse en Koreaanse aandelen tot het activeren van een  mechanisme, dat de handel stopt om markten de kans te geven grote schommelingen te verwerken. Maar zelfs na deze verplichte pauzes leek de verkoopgolf in aandelen te versnellen. De onrust verspreidde zich ook naar de schuldenmarkt, wat leidde tot een handelsstop in Japanse staatsobligaties.

Gevolgen voor MKB-ondernemers in Nederland

Voor MKB-ondernemers in Nederland kunnen deze wereldwijde marktschokken aanzienlijke consequenties hebben. De verzwakking van de Amerikaanse economie en de daaruit voortvloeiende dalingen op wereldwijde markten kunnen leiden tot een verminderd vertrouwen van consumenten en bedrijven, wat de vraag naar producten en diensten kan drukken.

Daarnaast kunnen de schommelingen in valutamarkten, zoals de versterking van de yen, de concurrentiepositie van Nederlandse exporteurs beïnvloeden. Bedrijven die afhankelijk zijn van export naar de VS of Azië kunnen te maken krijgen met dalende winstmarges door veranderende wisselkoersen en afnemende buitenlandse vraag.

Verder kunnen verhoogde volatiliteit en onzekerheid op financiële markten de financieringskosten voor MKB-bedrijven verhogen. Banken en investeerders kunnen terughoudender worden met het verstrekken van kredieten, wat kan leiden tot strengere kredietvoorwaarden en hogere rentetarieven.

Het is voor MKB-ondernemers essentieel om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen en hun bedrijfsstrategieën dienovereenkomstig aan te passen. Het diversifiëren van markten, het herzien van financiële plannen en het versterken van risicobeheerpraktijken kunnen cruciaal zijn om de impact van deze mondiale economische schokken te beperken.

Vorig bericht Pilots compensatie agrariërs bij bijdrage natuur- en waterdoelen
Volgend artikel 15 Noord-Hollandse bedrijven failliet in laatste dagen van juli

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland