Brexit

Voorbereidingen gestart in Noord-Holland voor harde Brexit

Harde Brexit leidt tot verkeersmaatregelen rondom ferryterminal IJmuiden


IJmuiden
Om doorstroming van verkeer rondom de ferry­terminal in IJmuiden te waarborgen bij een harde Brexit, zijn voorbereidingen gestart voor een tijdelijke parkeer­locatie voor vrachtwagens.

Daarnaast wordt een plan gemaakt om het verkeer goed te laten doorstromen. Het zijn maatregelen om oponthoud als gevolg van extra douane­formaliteiten bij de ferry­terminal tot een minimum te beperken en doorvoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk te waarborgen.

Rijks­waterstaat richt samen met gemeente Velsen en Zeehaven IJmuiden een parkeer­locatie in op het ‘Blokkenterrein’ (opslag­terrein van Rijks­waterstaat) aan de Zandvoort­straat in IJmuiden. Hier kunnen vrachtwagens tijdelijk terecht wanneer hun douane­papieren niet op orde zijn voor zeevervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit kan zich voordoen in geval het VK uit de Europese Unie treedt, naar verwachting 29 maart 2019, waardoor extra douane­formaliteiten nodig zijn.

Tijdelijke opvang

De parkeer­locatie is alleen toegankelijk voor vracht­wagens die geen toegang krijgen tot de ferry in de haven van IJmuiden. Op deze tijdelijke locatie kunnen vrachtwagen­chauffeurs in overleg met hun opdrachtgever of transport­planner de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde maken zonder (parkeer)overlast te veroorzaken. De tijdelijke parkeer­gelegenheid krijgt een capaciteit voor 35 vrachtwagens en is voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voor­zieningen en beveiliging.

Doorstroming verkeer

Er is een verkeers­plan opgesteld met maatregelen om de mogelijke overlast van vrachtwagens te beperken. Dit verkeersplan zorgt ervoor dat de doorstroming van het lokale en regionale verkeer op gang blijft door het vrachtverkeer dat de papieren niet op orde heeft naar een aangewezen parkeer­locatie te begeleiden en wachtrij­vorming op de Halkade en Dokweg in IJmuiden te voorkomen.


 

Vorig bericht Lokaal winkelbezoek Bergen neemt toe
Volgend artikel Uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden aardwarmte MRA

Nu op WijNoordHolland