Award

Vertigo Technologies winnaar Topsector T&U Innovation Prize 2022

Planthunters met publieksprijs naar huis.

Vertigo Technologies winnaar Topsector T&U Innovation Prize 2022
Bij de uitreiking van de Topsector T&U Innovation prijzen is Vertigo Technologies uitgeroepen als winnaar. Planthunters ging dankzij een recordaantal stemmen met de publieksprijs naar huis.

Beide winnaars zijn er volgens de jury in geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen. De uitreiking vond plaats tijdens het HeroFestival, seeded by HortiHeroes, in Amsterdam.

In het fruit kijken

Startup Vertigo Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de kwaliteit van fruit te inspecteren, zonder het te beschadigen. De nieuwe detectietechniek is gebaseerd op microgolfmetingen waarmee je als het ware in het fruit kijken. De sensor kan met één meting meerdere parameters inspecteren, zoals rijpheid, interne gebreken en houdbaarheid.

De hoofdprijs bestaat uit een kennisvoucher van €25.000,- waarmee Vertigo samen met Wageningen University & Research het concept verder kan uitwerken. Daarnaast ontvangt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar en een wildcard voor deelname aan het StartLife acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.

Digitaal platform

Met een record aantal stemmen ging de publieksprijs naar Planthunters dat een digitaal platform heeft ontwikkeld voor nieuwe en bijzondere planten voor kwekers, exporteurs, detaillisten en consumenten. Op deze manier maakt Planthunters deze planten toegankelijk voor iedereen. De publieksprijs bestaat uit €1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma.

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture’. Voorgaande edities lag de focus veel meer op technologie in de kas, maar het optimaliseren van de waardeketen is voor de tuinbouw ook essentieel. Juist de ketenbrede systeeminnovaties kunnen de sector vooruit helpen.”

Vorig bericht Horecaplatform FreeTable uit Haarlem gaat landelijk
Volgend artikel De Chocoladefabriek uit Heerhugowaard naar NPEX-beurs 

Nu op WijNoordHolland