Sluiting

Stortplaats Nauerna gesloten

Met hijsen van de vlag op hoogste punt en storten van laatste vracht afval is stortlocatie Nauerna officieel gesloten

Stortplaats Nauerna gesloten

Foto: Provincie Noord-Holland V.l.n.r. Bert Krom, Jeroen Olthof, Wessel Breunesse, Frank Ebing op het hoogste punt van Nauerna 

Nauerna,
Met het hijsen van de vlag op het hoogste punt en het storten van de laatste vracht afval is stortlocatie Nauerna officieel gesloten door gedeputeerde Jeroen Olthof (provincie Noord-Holland), wethouder Wessel Breunesse (Zaanstad), Frank Ebing (Belangengroep Nauerna) en Bert Krom (Afvalzorg).

Ruim 35 jaar deed deze locatie dienst als stortplaats voor bedrijfsafvalstromen die niet nuttig toegepast konden worden. Op het gesloten stortdeel van 60 hectare, wordt in fases Park Nauerna aangelegd. De poort van Nauerna blijft nog wel open voor recycling activiteiten op 15 hectare aan de westzijde van het terrein.

Park van 60 hectare wordt aangelegd

Met het hoogste punt op 37 meter boven NAP geeft de voormalige stortlocatie een prachtig uitzicht over het Noordzeekanaal en de omgeving. Inclusief de leeflaag zal het hoogste punt 40 meter boven NAP liggen. In fases wordt er op de voormalige stortlocatie een park van 60 hectare aangelegd. Voor de zomer wordt de eerste 9 hectare van Park Nauerna aan de oostkant van het terrein opengesteld voor publiek. Er komen struinpaden, speel- en fitnesstoestellen, een hondenuitrengebied en indien mogelijk een pad naar het hoogste punt.

Sinds 1985 stortlocatie

In 1985 richtte de provincie Noord-Holland het voormalige agrarisch gebied in als regionale stortlocatie van 25 hectare. De gehele Nauernasche Polder (80 ha) werd hiervoor aangekocht. Nauerna was in die periode de enige stortlocatie in de regio met een onderafdichting. Dit werd later wettelijk verplicht voor alle Nederlandse stortlocaties. In die periode begon de grote bodemsaneringsoperatie in Nederland.

Vorig bericht Eerste Healthy Fit Bedrijven Festival in Volendam
Volgend artikel Restaurant Nela komt naar Valley Amsterdam

Nu op WijNoordHolland