Sla op water en groen gas

De aardbevingen in Groningen geven extra urgentie aan de transitie van aardgas naar groen gas.


Warmenhuizen – We moeten los van het gas. In de provincie Noord-Holland hebben wij al sinds 2013 een fonds dat initiatieven op het gebied van energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit ondersteunt, het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH).

Eén van de initiatieven die PDENH heeft ondersteund is de bouw van een biomassavergister bij B-Four Agro in Warmenhuizen. Ik was daar vorige week, met mijn collega-gedeputeerde van Duurzaamheid, Jack van der Hoek, op bezoek.

B-Four Agro is een slateler. Deze ondernemer heeft een gesloten teeltsysteem ontwikkeld voor kropsla. Bij zo’n gesloten systeem wordt de omgeving nauwelijks belast en ook het gebruik van zoet water en bestrijdingsmiddelen kan geminimaliseerd worden. Omdat de sla niet in de volle grond hoeft te staan, kunnen meerdere lagen sla boven elkaar geteeld worden. De opbrengst per vierkante meter is dan ook zeer hoog. Willen wij in de toekomst alle wereldburgers kunnen voeden, dan zijn dit soort teeltmethoden cruciaal.

Zijn volgende uitdaging is om de impact op de omgeving terug te brengen tot 0. Daarvoor hebben wij als provincie subsidie beschikbaar gesteld, die door Europa is verdubbeld.

De aanleiding voor ons bezoek was dit keer niet de bijzondere teeltmethode, maar de groen-gasvoorziening die B-Four Agro heeft gebouwd met een bijdrage van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Dit fonds is bedoeld om ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit verder te helpen. Het fonds richt zich op initiatieven van kleine en middelgrote bedrijven die zich in hun (pre)start- of groeifase bevinden. Met steun van dat fonds heeft B-Four Agro een biovergistingsinstallatie gebouwd. Deze installatie verwerkt elk jaar 16.000 ton plantaardig restmateriaal (biomassa) van B-Four Agro zelf én van agrarische bedrijven in de regio. Dat levert ieder jaar twee miljoen Nm3 groen gas op, waarmee het bedrijf in zijn eigen groen-gas-behoefte voor de kweeksystemen voorziet én genoeg teruglevert aan het net om nog zo’n 1400 Noord-Hollandse huishoudens van gas te voorzien.

Een mooi voorbeeld van Noord-Hollandse innovatieve ondernemers op weg naar de toekomst. Zeker nu minister Wiebes de glastuinbouwsector binnen 4 jaar van het gas af wil hebben, is deze voorloper een voorbeeld voor de teelt van de toekomst.

Meer nieuws van Jaap Bond