Overname

Overname Timco Automatisering door Xafax

Werknemer neemt bedrijf over van werkgever

Overname Timco Automatisering Xafax

Alkmaar,
Als werknemer het bedrijf van de werkgever overnemen kan een wens zijn die uiteindelijk strandt op praktische bezwaren. Dit lot leek ook Mark Metzelaar te treffen, medewerker bij de Langedijker dubbelonderneming Timco/InfoWorks Automatisering. Dankzij matchmaking door Prisma-adviseur Joost Baltus kregen zijn vastgelopen ondernemersambities toch een doorstart. Mark Metzelaar en Roland Vet, commercieel directeur van zijn overnamepartner Xafax, vertellen hoe dit verliep.

Mark Metzelaar werkt sinds 2015 bij Timco/InfoWorks, de onderneming van Walter Blijham. Eerst als stagiair en al snel in vaste dienst. Timco Automatisering is de ICT-tak van dit bedrijf, InfoWorks Automatisering focust zich vooral op audiovisuele oplossingen (AV), zoals digiborden en hybride klaslokalen. Mark: “Ik kreeg kansen om mezelf binnen InfoWorks te ontwikkelen tot accountmanager. Ik heb dan ook veel aan Walter te danken!” Wanneer Walter aankondigt Timco/InfoWorks na ruim 30 jaar te willen verkopen, begint het bij Mark te kriebelen.

Geparkeerde ambities

In november 2020 neemt Mark contact op met Joost Baltus, overnameadviseur bij Prisma Advies Groep. Het informatiememorandum wordt opgevraagd, maar de condities voor de overname blijken voor Mark een brug te ver. Hij parkeert zijn ondernemersaspiraties, blijft met overgave zijn werk doen en ziet ondertussen andere overnamekandidaten komen en gaan.

Vier maanden later, in maart 2021 heeft Joost Baltus weer eens contact met zijn relatie Marco Koelman, partner bij Xafax ICT, een zusteronderneming van Xafax in Alkmaar. In hun gesprek komt onverwacht ook Timco/InfoWorks even aan de orde. Marco vertelt dat zij daar mee bezig zijn geweest, maar zonder concreet resultaat.

Dat Xafax het oog heeft laten vallen op Timco/InfoWorks is voorstelbaar. Roland Vet: “Wij  zijn een brede IT-onderneming met diverse disciplines, met vooral Nederland en België als afzetmarkten.  Dat doen we goed, maar om onze positie te verstevigen, is groei nodig. Dit realiseren wij op eigen kracht, door participatie in andere bedrijven en door overnames. Timco/InfoWorks was daarom absoluut interessant voor ons, ook vanwege hun AV-expertise. Die activiteit is een welkome uitbreiding van ons aanbod en wilden we er graag bij hebben.”

Slimme zet, directe klik

In het hoofd van Joost rijpt een plan: zouden de ambities van Xafax en Mark Metzelaar gecombineerd kunnen worden? Hij brengt de twee partijen met elkaar in contact en er blijkt een klik te zijn. Mark: “Ik merkte meteen een prettige West-Friese mentaliteit op, duidelijk en droog. Dat paste bij mij.” Roland: “Al na het eerste gesprek waren mijn mededirecteur Fokko Duijzer en ik ervan overtuigd dat er een match was. Xafax is van origine een familiebedrijf en die mentaliteit hebben we nog steeds. Voor samenwerking op dit niveau moet je aanvoelen als een soort broer en we kregen snel het vertrouwen dat dit er met Mark zeker in zat.”

Onderhandelen met werkgever

In mei 2021 besluiten Mark Metzelaar en Xafax de handen ineen te slaan, geadviseerd door Joost. Het duurt dan nog even voor hun collectieve voorstel in overweging wordt genomen, maar in november starten de gesprekken met Walter Blijham en zijn adviseur. Mark: “Het is bijzonder om met je werkgever een onderhandelingstraject aan te gaan. Het proces liep niet zonder hobbels, maar Walter en ik zijn er samen goed uitgekomen. Zodra we van de tafel wegliepen, was het altijd oké!” Roland beaamt dit: “Walter gunde Mark dit ook wel, dat was mooi om te zien. We hebben goede gesprekken met hem gevoerd.” Met dus – uiteindelijk – een positieve afloop.

Waardevolle samenwerking

In mei 2022 wordt de deal officieel beklonken. Timco/InfoWorks wordt onderdeel van de Xafax Group, waarbij Mark Metzelaar de nieuwe AV-tak gaat aansturen. “Wat mij betreft geldt voor onze samenwerking: één plus één is drie! Ik hoef het niet alleen te doen en heb steun aan compagnons met veel ervaring op ICT-gebied. Waar eerst nog problemen waren, liggen nu ineens kansen!”
De samenwerking levert Xafax via Timco de gewenste ICT-groei op, terwijl de expertise binnen InfoWorks een waardevolle toevoeging is op de bestaande dienstverlening. Roland: “Het zorgt voor een kruisbestuiving waarmee we perfect kunnen aansluiten op de wensen van onze klanten. Voor Mark is het prettig dat hij een brede backoffice achter zich heeft staan, zodat hij zich op zijn AV-expertise kan focussen om InfoWorks een nog groter begrip te laten worden in klaslokalen en vergaderruimtes.”

Mogelijkheden voor AV-markt

Plannen en ideeën zijn er genoeg, daar zijn Mark en Roland het roerend over eens. Educatie blijft voor de AV-markt een belangrijk speerpunt, voorziet Mark. Aardig om te vermelden dat ook Xafax (in 1983) begon in het onderwijs. Een overeenstemmende achtergrond dus. Verder ziet Roland legio mogelijkheden voor audiovisuele oplossingen in alle verzamelplaatsen van mensen, zoals bibliotheken, golfclubs, cultuurhuizen en vergaderruimtes in het mkb.
Samengevat: een overnameconstructie die verder reikt dan een wisseling van eigenaar. Kersverse ondernemer Mark Metzelaar is een tevreden mens: “Ik ben blij dat het op deze manier is afgerond.”

Vorig bericht Subsidie voor netcongestie-oplossingen: SON-regeling
Volgend artikel Klein onderhoud asfalt Hoorn na zomervakantie

Nu op WijNoordHolland