Energietransitie

Nieuwe stap naar energiesysteem van de toekomst in Noord-Holland

De Energievisie geeft richting aan en maakt keuzes voor het nieuwe energiesysteem

Nieuwe stap naar energiesysteem van de toekomst

Om meer inzicht te krijgen in het toekomstig energiesysteem en de energienetten die nodig zijn, stelt de provincie Noord-Holland samen met netbeheerders en gemeenten een Energievisie op. Ons energiesysteem zal in 2050 heel anders zijn. Alle elektriciteit wordt dan duurzaam opgewekt, we gebruiken veel meer elektriciteit voor bijvoorbeeld vervoer en de industrie. Ook worden in 2050 veel woningen verwarmd met warmtenetten. Dit vraagt veel aanpassingen en uitbreidingen van onze energienetten.

De Energievisie geeft richting aan en maakt keuzes voor het nieuwe energiesysteem. Deze richting en keuzes bepalen welke onderdelen van het energienetwerk zoals hoogspanningsstations, kabelnetwerken en waterstofinstallaties nodig zijn. De provincie besluit in overleg met gemeenten, belangenorganisaties en waterschappen welke van deze systemen van maatschappelijk belang zijn en met voorrang door de netbeheerders gebouwd moeten worden.

Belangrijke uitgangspunten van Energievisie:

Zoveel mogelijk energie besparen: Er is weinig ruimte in Noord-Holland en overstappen op een nieuw energiesysteem kost veel geld, tijd en ruimte. Daarom spreken we af om zoveel mogelijk energie te besparen. Daar helpt de provincie bijvoorbeeld aan mee door mee te betalen aan het isoleren van huizen.
Vraag, aanbod en opslag zoveel mogelijk bij elkaar plaatsen: Energie-opwekkers zoals windturbines, zonnepanelen en waterstoffabrieken komen zoveel mogelijk dicht bij afnemers van energie zoals fabrieken en bedrijventerreinen te staan. Ook wordt opslag van energie zoveel mogelijk bij opwek van energie geplaatst.
Het samenbrengen van vraag en aanbod in energieknooppunten: Grote vraag en aanbod van energie komen samen in energieknooppunten. In de knooppunten plaatsen we concentreren we energie-infrastructuur gericht op energie-intensieve bedrijvigheid. Op die manier gebruiken we de ruimte efficiënt.
In de Energievisie staan nog meer van dit soort uitgangspunten en keuze. Lees de 80%-versie van het plan (pdf, 16 MB).

Vervolgstappen

Op dit moment is er een 80%-versie van de Energievisie. Deze versie wordt besproken met Provinciale Staten. Voor 1 februari besluiten Gedeputeerde Staten over de Energievisie en dient deze als input voor de investeringsplannen van de netbeheerders TenneT, Liander en Stedin. De lijst van projecten die prioriteit heeft heet het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMiek).

Vorig bericht Arbeidsmarkttop NHN: van urgentie naar actie 
Volgend artikel Provincie steunt onderzoek zonneakker langs A1 en A6: stroom voor 3.500 huishoudens

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland