Nieuws

Nederland heeft meer cowboys nodig

Verslag IDEA kenniscafé, door Arthur Tolsma (mentor en coördinator IDEA)


Alkmaar

Bij het kennis­café van IDEA pleitte Hans van Breugel voor meer ondernemers die risico­bereidheid combineren met verant­woordelijkheid nemen voor die risico’s. Lief­kozend noemde hij  “de cowboys uit de jaren 80, die o.a. de delta werken hebben gerealiseerd†als voorbeeld. Want: “Nederland is het allerbeste innovatieland, maar we bouwen te weinig grote bedrijven”.

Hans vertelde over zijn bedrijf Tocardo, dat gebruik maakt van getijde-energie. Een technologie zo mooi dat zelfs Het Klokhuis er een item over maakte.

20 jaar geleden startte het onderzoek naar de technologie, 10 jaar geleden werd de BV opgericht, en in 2015 kwamen turbines in de Afsluitdijk en Ooster­scheldekering.

Januari 2018 ging hij failliet, maar een maand was de doorstart geregeld, mogelijk gemaakt door het fonds PDENH en enkele private investeerders. Op het kenniscafé deelde hij zijn avonturen en lessen.

Een van die lessen is de noodzaak voor financial engineering. “Wij waren heel goed in de technische engineering; het ontwerpen van de technologie en het product. Maar uiteindelijk is bij dit soort radicale innovatie de financial engineering veel lastigerâ€. En die onderschatting betreft het hele commerciële proces: “dan zag ik mijn mensen liever een extra techneut aannemen dan 50.000 euro uitgeven aan marketing & branding. Terwijl branding minimaal net zo belangrijk is!”

Daarnaast adviseerde Hans ondernemers om genoeg risico te durven nemen. Hij ziet veel voorzichtigheid doordat juridische zaken tegenwoordig belangrijker worden. Natuurlijk gaan die risico’s wel gecombineerd met verantwoordelijkheid. Als voorbeeld noemde hij de installatie van Tocardo bij de Oosterscheldekering: “De installateur moest op tijd stoppen omdat hij van zijn draaiboek niet verder mocht. Wij namen de verantwoordelijkheid over, en hebben ’s nachts doorgewerkt waardoor alles wel op tijd af was”. Die cowboy-mentaliteit ziet hij vaak terug bij ondernemers uit de jaren ’80, maar nog te weinig in de nieuwe generatie.

Als laatste benadrukte hij de waarde van een raad van advies. Want daar heeft hij veel aan gehad in moeilijke tijden. Toen investeerders zich terugtrokken; toen de volgende financier eigenlijk geen geld bleek te hebben; en bij het faillissement: “Zo’n klankbord is toch wel erg fijn. Sparren met mannen met ervaring was erg waardevol”. Daarmee gaf hij mij persoonlijk nog een extra les mee: als ik ooit een bedrijf in energieopwekking start, ga ik sowieso Hans van Breugel vragen in mijn raad van advies!


 

Vorig bericht Amstelring bestuurder Eric Hisgen van Amstelring kondigt vertrek aan
Volgend artikel Provinciale subsidie van zes miljoen euro voor Noord-Hollands mkb

Nu op WijNoordHolland