Nieuws

Koning en Koningin brachten streekbezoek aan West-Friesland

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten donderdag 28 juni 2018 een streekbezoek aan West-Friesland in de provincie Noord-Holland.


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Hoorn, op het Oostereiland.
Foto: ©Provincie Noord-Holland / Frank van Beek

Tijdens het bezoek stonden ontwikkelingen in de regio centraal, met name op het gebied van agro-industrie, wereldhandel en ondernemen en plattelandsontwikkeling.

West-Friesland maakt onderdeel uit van ‘GreenPort Noord-Holland Noord’, de groentetuin van Noordwest-Europa. Bedrijven in de zogenaamde Seed Valley zijn toonaangevend als het gaat om plantenveredeling, zaadtechnologie en vernieuwende duurzame productieprocessen.

Tijdens het ronde tafelgesprek met het koninklijk echtpaar kwamen de thema’s onderwijs & arbeidsmarkt en de innovatiekracht in GreenPort NHN aan bod.

Nancy Boterblom, projectleider GreenTech NHN: “Techniek en technologie krijgen een plaats in het vmbo en mbo. De samenwerking met bedrijven uit de regio wordt intensiever omdat regioleren door het Clusius College is ingevoerd. Niets is leuker dan een echte opdracht uit de praktijk uit te voeren, onderwijs dat er toe doet.â€

Tevens kwam ook de Noord-Hollandse Tuinbouwbattle aan bod nadat Hare Majesteit Koningin Máxima vroeg of er een Agri en Tech programma is voor de basisscholen. De Noord-Hollandse Tuinbouwbattle is een project waarbij bassisschool klassen in Noord-Holland Noord kennis kunnen maken met de tulpenteelt.

Boterblom: “Ik was zeer vereerd dat ik door de burgemeester van Hoorn was gevraagd om deel te nemen aan dit gesprek. Wat we doen bij Clusius wordt dus gezien en door vele mensen gewaardeerd. Ik ben trots op onze school en hoe we met z’n allen elke keer weer mooi onderwijs verzorgen, die boodschap heb ik zeker kunnen overbrengen!â€

Andere deelnemers van het ronde tafelgesprek waren bollentelers Karel Bloembollen, Ronico en Th. M. Reus & Zn. Tevens waren er bedrijven uit de sector voeding Gourmet, wijngaard Saalhof en Hero Stam van de Opperdoezer rondjes. Verder waren er Bercomex, Syngenta en Incotec.

Vorig bericht Voorlopig laatste hotelontwikkeling Kronenburg Amstelveen
Volgend artikel Ongevraagd advies

Nu op WijNoordHolland