TECHNIEK

KNVB en ArenA testen high tech systeem voor slim monitoren grasmat betaald voetbal

KNVB zet monitoringssysteem al in op trainingsvelden van Nederlands elftal in Zeist.


Amsterdam
De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken of het high tech systeem dat de grasmat van de ArenA monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De KNVB gaat het monitoringssysteem al inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist. Het slimme grasmatsysteem van de Johan Cruijff ArenA is uniek in de wereld. Met behulp van data uit onder anderen speciale sensoren in de grasmat en metingen door een grasteam registreert het grasmatsysteem 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Een dashboard laat de verzorgers exact zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft.

De KNVB wil, in samenwerking met Wageningen University & Research, bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Beter en actueel inzicht in de status van de grasmat kan de kwaliteit ervan verbeteren, net als in de ArenA. Met data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. Bovendien bespaart het systeem onderhoudskosten en voorkomt het verspillen van grondstoffen. Er wordt niet teveel water, voeding of licht gebruikt en het vraagt minder arbeidsuren.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door een subsidie uit het programma Sportinnovator, dat is opgezet door het ministerie van VWS. Sportinnovator heeft als doel om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten. De KNVB en de Johan Cruijff ArenA doen dit samen vanuit de samenwerking tussen de twee organisaties op het gebied van innovatie. Samen willen ze werken aan de verdere verbetering van de kwaliteit in stadions zoals de ArenA en bezoekersbeleving.

Grasmat Johan Cruijff ArenA

Onder het gras in de ArenA liggen 15 sensoren die de kwaliteit van de bodem monitoren waarop het gras moet groeien. Daarnaast houdt een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak het groeiklimaat bij. Op het dak en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht op het gras komt. Bij elke maaibeurt wordt een scan van de grasmat gemaakt om de activiteit van de plant te meten, de hoeveelheid grassprieten per oppervlakte en waar er beschadigde plekken zitten. Via een webcam kan 24 uur per dag de grasmat worden gecontroleerd.

Alle data uit onder anderen de sensoren en metingen door het grasteam worden verwerkt in het grasdashboard. Het dashboard monitort de gezondheid en kwaliteit van de grasmat en kan aangeven er nodig is om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren. De kwaliteit van de grasmat is via het dashboard realtime te volgen. Onder anderen de temperatuur, vochtigheid en luchtverplaatsing worden in het stadion gemeten om te bepalen of het gras goed kan groeien.

Internationale belangstelling voor grasmat ArenA

Ook internationaal is er veel belangstelling voor de high tech grasmat van de Johan Cruijff ArenA. Buitenlandse voetbalstadions waaronder de speelstadions voor EURO komen regelmatig op bezoek om te leren van de kennis en expertise van de grasspecialisten en het unieke grasmatsysteem.

Vorig bericht Werkbezoek commissaris van de Koning bij de Energy & Health Campus
Volgend artikel Peter Appel Transport en Kuehne + Nagel tekenen voor langdurig partnership

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland