Interview WijBusinessNieuws

Interview Huseyin Yildiz, CEO: Grote ambities van financieel dienstverlener Debiteurnet

'De mensen die het echte werk uitvoerden waren eigenlijk altijd financieel de pineut'

Grote ambities van financieel dienstverlener Debiteurnet

Foto: Debiteurnet, Huseyin Yildiz

Grote ambities van financieel dienstverlener Debiteurnet. Het financieel platform bestaat vijf jaar en in die tijd heeft het bedrijf zich razendsnel ontwikkeld van start-up tot scale-up in de financiële sector. Hierbij is de organisatie van CEO Huseyin Yildiz in het vizier gekomen van investeerder Lifeline Group en krijgt hiermee toegang tot vermogen om verdere groei mogelijk te maken. In een persoonlijk gesprek vertelt de ondernemer over zijn bedrijf en de plannen voor de toekomst. 

Je bent de man achter Debiteurnet en komt uit de financiële sector. Hierdoor heb je een goede kijk op de vraag vanuit ondernemers wat betreft financiën. Was er een specifieke reden om Debiteurnet op te richten?

Na een studie bedrijfseconomie ben ik mijn carrière begonnen in de financiële sector. Daarna heb ik als project controller in de bouw gewerkt voor bouw en infra gerelateerde bedrijven zoals BAM, Heijmans, Ballast Nedam en Strukton. Uiteindelijk ben ik voor mezelf gaan werken als freelancer en werkte voor onderaannemers. In die rol kreeg ik veel meer inzicht in alle processen binnen de bouw. Op het gebied van financiën, beleid en hoe het wordt uitgevoerd. In de avonduren heb ik toen nog een hbo-opleiding Civiele Techniek gevolgd. Kennis is macht.

In 2015 heb ik een bestaand infra bedrijf overgenomen, samen met een Nederlandse compagnon (stille vennoot). De groei die wij doormaakten was extreem en we hadden veel mooie harde toezeggingen op het gebied van opdrachten. Op basis daarvan zijn wij verplichtingen aangegaan. Denk aan personeel, materieel, bedrijfsruimte etc. Toen werd het ineens stil en hieruit volgde een faillissement. Shit happens, maar daar heb ik wel enorm veel van geleerd. Je kunt uit je jasje groeien maar doe dat wel gecontroleerd. Cashflow is hierbij enorm belangrijk. In de bouwsector heb je extreme betaaltermijnen. 60 dagen is heel normaal. Maar je wilt wel een goede concurrentiepositie hebben dus accepteer je het maar.

Veel in de bouw wordt voorgefinancierd. Wij moesten een sleuf van 500 meter maken en daarna herbestraten. De opdrachtgever gaf aan dat 10 meter daarvan niet goed bestraat was en de gehele betaling werd on hold gezet. Maar de kosten waren al gemaakt. Er was geen compromis in de zin van een deelbetaling, en er werd naar mijn idee niet eerlijk gehandeld.

Dus we zaten al met een betaaltermijn van 60 dagen en voordat er een definitieve goedkeuring komt kan het zo 90 á 100 dagen zijn voor je betaald krijgt. Ook gebeurde het regelmatig dat er een nul te weinig werd overgemaakt. Resultaat is dat je je bedrijfsvoering moet laten liggen, omdat je achter je geld aan moet.

Heel veel aannemers zoals wij werkten in Excel voor hun administratie. En daarin gingen eigenlijk zoveel zaken niet goed. Er werden twee tot drie keer dezelfde factuurnummers gebruikt of de adresgegevens klopte niet. En was je dan klaar met de factuur, dat kon je soms op zoek naar een incassobureau omdat het geld niet binnenkwam. Die kon dan niet gevonden worden, vroegen een enorme aanbetaling of waren simpelweg te duur. Tegen de tijd dat je iemand had die geschikt was, was de opdrachtgever alweer failliet en kon je fluiten naar je geld.

De mensen die het echte werk uitvoerden waren eigenlijk altijd financieel de pineut. En dat gegeven was de basis voor Debiteurnet. Het bedrijf moest mensen zoals ik helpen.  Zodat de hardwerkende kleine ondernemer die op een hijskraan zit of aan het lassen is gewoon netjes betaald krijgt.

Het doel van Debiteurnet is om financiële zorgen weg te nemen bij zzp’ers, mkb’ers, maar ook grotere bedrijven. Hoe haal je deze zorgen weg bij de ondernemer?

Door een eenvoudig facturatiesysteem, betrouwbare monitoring, een geïntegreerd incasso systeem en juridische ondersteuning. Alles kan door de ondernemer binnen het platform geregeld worden.

Debiteurnet is een breed platform, ondernemers kunnen facturen versturen, maar het is ook mogelijk een deurwaarder of advocaat in te zetten. Daarnaast helpen jullie ondernemers aan werkkapitaal en faciliteren factoring. Kunnen ondernemers dit zelf niet allemaal regelen?

Bij ons is alle financiële informatie actueel. Alles is geïntegreerd, en klanten krijgen automatisch bericht wanneer ze kunnen optimaliseren. Als voorbeeld factoring. Steeds meer bedrijven beginnen dit te ontdekken. Vroeger was dit iets dat banken deden en die waren niet geïnteresseerd in kleine tot middelgrote bedrijven. Via Debiteurnet is het nu ook beschikbaar voor zzp’ers en het mkb.

Voor circa 3 tot 5 procent van je factuurbedrag dek je het risico van niet betaalde facturen af. Het heeft er alle schijn van dat er een recessie aankomt en factoring is een heel mooi middel om je financieel in te dekken.

Klanten zullen verschillende behoeftes hebben. Een mkb bedrijf zal wellicht andere eisen hebben dan een zzp’er. Zijn er verschillen in gebruik van Debiteurnet voor zzp’ers en bedrijven?

Qua gebruik van het platform niet, maar we zien wel verschil in behoefte aan liquiditeit. Een bedrijf heeft te maken met veel kosten. Denk aan een pand, personeel, leaseauto’s etc. Een zzp’er kan, bij wijze van spreken, zijn of haar bedrijf vanaf de keukentafel runnen.

Maar buiten de kapitaalbehoefte zien we weinig verschil in gebruik van Debiteurnet. Natuurlijk zijn er wel meer facturatie handelingen te zien bij bedrijven.

Onlangs heeft de internationale investeringsmaatschappij Lifeline Group geld gestoken in Debiteurnet. Wat was de reden om te investeren in Debiteurnet?

Wij zijn een bedrijf met potentie en toekomstperspectief. Er is een duidelijke missie en visie neergezet en dit was in lijn met de Lifeline Group. Binnenkort kunnen wij, mede door het externe geld, een breder dienstenpakket aanbieden.

We zochten een sterke partner die past bij onze manier van ondernemen en kwamen als snel uit bij de Lifeline Group. Meteen na het eerste gesprek was er interesse. Tijdens het tweede gesprek, dat plaatsvond in een informele sfeer, hebben wij het ‘nieuwe Debiteurnet’ laten zien. Dit heeft geresulteerd in een groeikapitaal van €500.000,-.

Op dit moment is Debiteurnet alleen beschikbaar in Nederland en België , maar in de toekomst gaan we heel Europa voorzien van onze financiële diensten. De investering van de Lifeline Group gebruiken we voor de zichtbaarheid en het versnellen van de oplevering van het nieuwe platform.

De internationale groeiambitie. Was dit onder andere een reden om extern kapitaal aan te trekken?

Jazeker. Maar ook om body te creëren. Ik wil bijvoorbeeld een eigen team met developers voor Debiteurnet. Wij hebben het gevoel dat we een nummer geworden zijn bij development partijen dus willen weer zelf de regie hebben. Daarnaast vind ik dat we te kwetsbaar zijn als alle kennis en kunde extern ligt en wij daarvan afhankelijk zijn.

Op het internationale speelveld, welke landen zijn dan het meest aantrekkelijk om naar uit te breiden?

In Nederland zijn wij natuurlijk al actief. Maar België en Frankrijk zijn de eerste landen waar het nieuwe financiële platform ook uitgerold zal worden. Van origine zijn wij een Belgisch bedrijf, maar ik ben geboren en getogen in Den Haag. Vandaar de focus op Nederland en straks dus ook België en Frankrijk.
Daarna gaan we evalueren en willen we uitbreiden richting Duitsland en Polen.

Een beetje in de glazen bol kijkend, waar denk je dat Debiteurnet over twee jaar zal staan en waar zullen jullie dan aan werken?

Dan staat ons nieuwe platform zeker live en met een bredere propositie financiële diensten. Tegen die tijd zijn wij een bekende naam binnen onze doelgroep en zijn we zeker in België en Frankrijk uitgerold. Wellicht dat we ook hoofdsponsor zijn geworden van een aantal sportclubs of evenementen. En partijen als Exact, Twinfield, Visma en Uki hebben ons platform via een API geïntegreerd binnen hun platform als whitelabel oplossing.

Eén ding is zeker, onze nieuwe hoofdkantoor in Brussel is dan ook geopend.

Vorig bericht Wereldwijd verhoogd risico op een burn-out bij werknemers
Volgend artikel Warmtefonds introduceert Energiebespaarlening voor kleine VvE

Nu op WijNoordHolland