Nieuws

Eerste gras in Noord-Holland verwerkt tot duurzaam dooimiddel

De temperatuur daalt voorlopig niet onder nul, toch is er heeft Grass2Grit-fabriek in Broek op Langedijk een nieuw dooimiddel ontwikkeld


Grass2grit

Broek op Langedijk
In de fabriek van Grass2grit wordt op dit moment de eerste lading vers gras verwerkt tot grassapdooimiddel. De provincie Noord-Holland zet dit alternatief voor strooizout in als proef om gladheid te bestrijden op de N504 ten noorden van Alkmaar. Het (deels) vervangen van zout door grassap en het verwerken van de vezels (Grass2Grit) is een circulaire en innovatieve toepassing.

Grass2Grit is een circulair concept waarbij bermgras wordt omgezet in grassap en grasvezels. Het sap wordt gebruikt als gladheidsbestrijding.

Het is de eerste keer dat de Grass2Grit-fabriek grote hoeveelheden gras tot strooisap en vezels verwerkt. De fabriek, die begin maart werd geopend, gaat het bermsap tot eind 2022 inzetten als alternatief strooizout op de N504. De verwachting is dat er tussen de 6 en 10 ton vers gras nodig is voor het strooien van een km2 weg. De grasvezels die vrijkomen bij de productie van het sap zijn bruikbaar voor het maken van biobased wegmeubilair. Grass2Grit vormt zo een circulaire en innovatieve toepassing die bovendien goed is voor de biodiversiteit.

Positieve milieueffecten

Het project Grass2grit is milieuvriendelijk en het benodigde gras is ruim voorhanden. Maar liefst 3% van Nederland bestaat uit bermen. Naast de circulaire aanpak kent het project nog een aantal positieve milieueffecten. Door vaker en op een natuurvriendelijke manier te maaien en het gras te ruimen, neemt de biodiversiteit langs de weg toe. Bovendien neemt de verontreiniging van wegbermen af door het gebruik van biobased weginfrastructuur.

Samenwerking

Het project Grass2Grit is het eerste concept ter wereld dat bermgras inzet voor gladheidsbestrijding op wegen waarlangs het bermgras groeit. Het project kreeg in 2018 een LIFE-subsidie in de categorie ‘milieu en efficiënt gebruik van hulpbronnen’, waarmee een pilot kan worden uitgevoerd. Grass2Grit is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, J. van Bodegom & Zn, Van Gelder, Natural Plastics en Schuitemaker.

Vorig bericht Podcast met Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf NHN
Volgend artikel Veilige ‘zone’ voor buschauffeurs dankzij gebruik tentzeil Losberger De Boer

Nu op WijNoordHolland