Nieuws

Glasaal Volendam bereikt nieuwe mijlpaal

Glasaal Volendam is op koers in haar missie om de paling te redden van uitsterven.


Volendam -  In de afgelopen maand heeft Glasaal Volendam weer honderdduizenden larven gehad in meerdere batches. De dit jaar ingezette aanpassingen in het totale systeem (met dank aan bijdrage van partner Stichting Vis & Seizoen en een subsidie van het Europees Fonds Maritieme Zaken en Visserij) hebben mede geleid tot dit succes. Van de interne benoemde strategische mijlpalen zijn er nu 5 van in totaal 8 nu geslecht, een aantal maanden eerder dan verwacht.

Begin dit jaar is er een nieuw larvensysteem ingericht. Dit is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors Versvishandel Jan van As, Stichting Vis & Seizoen en onze subsidie voor Innovatieprojecten in de Aquacultuur (Europees Fonds Maritieme Zaken en Visserij). Door de successen van begin dit jaar hebben we veel meer informatie kunnen verzamelen over deze levensfase.

Vorig jaar hadden we nog de situatie dat er vaak nog geen procent van de larven de eerste week overleefden, dat is nu verleden tijd. Rick Leemans, aquamanager bij Glasaal Volendam: “We zijn in staat om structureel een groter deel van de larven langer dan een week te laten overleven. Dit is begin dit jaar al gelukt met palingen die in een onderzoekscentrum zijn grootgebracht, maar lukt nu ook met paling uit een reguliere Nederlandse palingkwekerij. Nu we met exponentieel meer larven week twee ingaan, zullen er meer larven deze tweede week overleven en kunnen er meer voerproeven uitgevoerd worden.â€

Als het juiste voer gevonden wordt, betekent dit dat we een wereldwijde primeur in handen hebben. Zo ver is het helaas nog niet, ook volgens Leemans: “De volgende mijlpaal waar we bij Glasaal Volendam onze aandacht op gaan richten is mijlpaal 5: de overleving van de larven in week twee. Deze mijlpaal verwachten we in 2019 te kunnen bereiken.â€

Over Glasaal Volendam

De Volendamse startup Glasaal Volendam BV is opgericht om paling te reproduceren in een kweekomgeving. Deze onderneming wil hiermee de bedreigde diersoort helpen in stand te houden. De uitdaging voor deze startup is dat zij palinglarven ‘aan het eten’ krijgen, zodat deze kunnen doorgroeien tot glasaal. Wanneer dit glasaal is geworden is dit een gewild commercieel product.

In 2012 is er een kweekfaciliteit gebouwd in Volendam, met hulp van investeerders en subsidie van het Europees Visserijfonds, het Ministerie van el&i en de Provincie Noord-Holland. Elk jaar zijn er significante stappen gemaakt op weg naar het grote doel om de paling te helpen overleven.

Vorig bericht De Psychologie van Innovatie
Volgend artikel Taurus Group start nieuw bedrijf ClusTaur voor maatwerk software-defined storage oplossingen

Nu op WijNoordHolland