Vonnis

Gerechtshof Den Haag wijst eis tot CO2-reductie voor Shell af

Uitspraak in hoger beroep over CO2-reductie

Gerechtshof Den Haag wijst eis tot CO2-reductie voor Shell af

Het gerechtshof Den Haag heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell. De kwestie draaide om de vraag of Shell verplicht is om haar CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen ten opzichte van 2019. Het hof erkent dat Shell haar CO2-uitstoot moet verminderen, maar kan geen specifiek percentage vaststellen. Hierdoor wijst het hof de eis van Milieudefensie af.

Milieudefensie eist maatschappelijke verantwoordelijkheid van Shell

Milieudefensie stelt dat Shell onrechtmatig handelt door onvoldoende CO2-reductie en roept op tot een verlaging van de uitstoot met 45% tegen 2030, inclusief de uitstoot van haar leveranciers en afnemers (scope 1, 2 en 3). In eerste instantie heeft de rechtbank Den Haag deze eis toegewezen, waarna Shell in hoger beroep ging. De Stichting Milieu en Mens sloot zich bij Shell aan in de procedure.

Recht op bescherming tegen klimaatverandering

Het hof oordeelt dat Shell een maatschappelijke zorgplicht heeft om haar CO2-uitstoot te beperken, gebaseerd op het recht van burgers op bescherming tegen klimaatverandering. Hoewel deze verantwoordelijkheid primair bij de overheid ligt, erkent het hof dat deze zorgplicht indirect ook geldt voor bedrijven zoals Shell.

Geen specifiek CO2-reductiepercentage vast te stellen

Ondanks deze zorgplicht heeft het hof de eis van Milieudefensie afgewezen. Het hof geeft aan dat er momenteel onvoldoende wetenschappelijke overeenstemming bestaat over het exacte reductiepercentage waaraan een onderneming als Shell gebonden zou zijn. Daarnaast neemt het hof in overweging dat Shell al bezig is met de reductie van haar eigen emissies (scope 1 en 2). Voor de uitstoot van afnemers (scope 3) stelt het hof dat een verplichting voor Shell niet effectief zou zijn, omdat andere bedrijven de handel in fossiele brandstoffen zouden overnemen zonder CO2-reductie als gevolg.

Conclusie en verdere stappen

Het hof vernietigt hiermee het eerdere vonnis en wijst de eisen van Milieudefensie af. Milieudefensie kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad om de uitspraak aan te vechten.

Vorig bericht 11 faillissementen in Noord-Holland afgelopen week
Volgend artikel Arbeidsmarkttop NHN: van urgentie naar actie 

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland