Nieuws

FNV wil dit jaar geen Black Friday: ‘Onverantwoord voor volksgezondheid’

FNV roept de detailhandel op haar verantwoordelijkheid te nemen door dit jaar op 27 november Black Friday in zijn geheel over te slaan.


Bestuurders Danielle Wiek, Onur Erdem en Linda Vermeulen doen met een ingezonden brief een beroep op het gezond verstand van de werkgevers ‘om de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten.’

Voor de veiligheid van werknemers en klanten is het nodig dat Black Friday, de van oorsprong Amerikaanse uitverkoopdag, dit jaar op 27 november, niet doorgaat, aldus de bestuurders. In de week rondom Black Friday komt een veelvoud van het normale aantal consumenten naar de winkels. Ook de online verkoop stijgt dan enorm. “Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt,†aldus de bestuurders, die spreken namens winkelmedewerkers en medewerkers van de distributiecentra in het land.

Coronabesmettingen

Om de kans op coronabesmetting te beperken zijn er landelijke maatregelen van kracht. Er geldt een verplichte 1,5 meter-regel en er is sprake van een gedeeltelijke lockdown. Black Friday is daarmee onverenigbaar. Het is een van de grootste campagnedagen van het jaar. “Alle medewerkers die kunnen werken, werken mee en in sommige winkels staan zelfs dranghekken om de toestroom van klanten goed te begeleiden. Ook in de distributiecentra is het een drukte van jewelste. In heel veel winkels en distributiecentra is zeker ten tijde van zulke drukte het volgen van de coronamaatregelen onmogelijk. Dit gaat absoluut zeer ongewenste situaties opleveren.†aldus de bestuurders.

Funshoppen

Ook de politiek roept het funshoppen een halt toe en vraagt mensen alleen naar de winkel te gaan en winkelbezoek te beperken. “Black Friday is funshoppen. Tijdens deze Black Friday zal de drukte in de winkels alleen maar toenemen, omdat veel andere mogelijkheden om vertier te zoeken niet mogelijk zijn. Wij ontraden winkeliers mee te doen met Black Friday. Black Friday mag geen aanleiding zijn om vermijdbare gezondheidsrisico’s op de koop toe te nemen. Bedenk liever een actie die gespreid de klanten binnen laat komen. We hopen dat de politiek onze oproep ondersteunt.â€

Van onze WIJ-collega’s uit Limburg

Vorig bericht Bluedesk viert haar 25-jarig jubileum
Volgend artikel Yes, een FD Gazelle voor SQR.nl uit Alkmaar!

Nu op WijNoordHolland