Fingerspitzengefühl

Gedeputeerde Economische Zaken Jaap Bond gaat regelmatig op werkbezoek bij bedrijven in Noord-Holland.


Dan kan hij als bestuurder met eigen ogen zien wat er gebeurt, horen wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Van zijn bevindingen doet hij hier maandelijks verslag.

Fingerspitzengefühl

“Aantal werkenden stijgt opnieuw” en “meer mensen wisselen van beroep”.

Zomaar wat koppen van recente nieuwsberichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het mag duidelijk zijn: het gaat steeds beter met de economie en de arbeidsmarkt. Dat is mooi, maar het vinden van juiste medewerkers is niet altijd makkelijk. Zeker in Noord-Holland. Een van de uitdagingen waar de provincie voor staat, is beschikbaarheid van voldoende personeel dat past bij de vraag van het Noord-Hollandse bedrijfsleven.

Soms is die vraag heel specifiek. Op bezoek bij Gassan Diamonds in Amsterdam, merkte ik dat. Dit familiebedrijf staat al meer dan 70 jaar voor diamanten, juwelen en luxe horloges en heeft zelfs haar eigen slijpvorm met maar liefst 121 facetten. Dat is heel fijn precisiewerk. De directeur van Gassan vertelde mij dan ook dat het vinden van personeel niet het grootste probleem is. Er is animo genoeg. Echter, mensen vinden met het juiste fingerspitzengefühl, dat is een heel ander verhaal. Een van de medewerkers van de diamantair liet mij zien wat er komt kijken bij het diamantslijpen. Ik begrijp meteen dat niet iedereen dit een-twee-drie in de vingers heeft. Het is niet voor niets dat Gassan samen met Coster Diamonds erin slaagde het ambacht diamant slijpen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen.

Gaat het bij slijpen om precisie, op bezoek bij paprikateler Barendse op de Agriport A7 merkte ik dat dit bedrijf weer een andere arbeidsvraag heeft. Het bedrijf bekend van de oranje en rode paprika’s, maar ook van de Tommie tomatensnack, trekt jaarlijks ruim 6000 bezoekers die zich onderdompelen in de wondere wereld van de paprikateelt. Bij Barendse telt vooral de energie die het bedrijf elk jaar moet steken om nieuwe medewerkers op te leiden, het telen van paprika’s vergt inzet van veel mensen. Barendse werkt veel met buitenlandse werkkrachten en is blij als deze terugkomen in de drukke periodes. In dat geval vestigen zij zich vaak in de regio, bijvoorbeeld rondom Agriport en dragen zo bij aan de leefbaarheid van deze kernen.

Als provincie moeten we ervoor zorgen dat dit soort bedrijven voldoende personeel hebben en houden. Daarom brengen wij scholen en bedrijven bij elkaar om af te stemmen wat het bedrijfsleven verwacht van opleidingen. En andersom: wat bedrijven kunnen bieden op bijvoorbeeld het gebied van stages en banenkansen. Daarnaast is het van belang dat er goed aanbod van arbeid is voor sterke regionale clusters als Agriport. En vooral dat er een goede match is tussen wat opleidingen bieden en waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft.

Versterken relatie onderwijs en bedrijfsleven binnen de agrosector doet de provincie onder andere op de AgriTech Campus in Hoorn samen met andere partners in Greenport Noord-Holland Noord. Dit zorgt ervoor dat er voldoende werknemers zijn en blijven voor innovatieve bedrijven.

Gedeputeerde Economische Zaken Jaap Bond

Meer nieuws van Jaap Bond