Nieuws

Fabiënne Bakker gaat voor Europees kampioenschap ‘Gastvrouw’

Alkmaarse studente vertegenwoordigd Nederland tijdens Euroskills 2018 in Boedapest


ALKMAAR – Ze is pas 18 jaar, zit in haar laatste jaar van de opleiding Horeca Management en mag zichzelf nu al Nederlands kampioen ‘Gastvrouw’ noemen. Fabiënne Bakker won de Bokkedoorns Awards in 2017 en heeft zichzelf ook weer bewezen met het winnen van Skills The Finals 2018.

Met deze prijzen op zak mag ze zich opmaken voor de volgende stap: het Europees kampioenschap ‘Gastvrouw’. In september mag Fabiënne Nederland vertegenwoordigen tijdens de Euroskills 2018 in Boedapest. Van 26 tot en met 28 september 2018 zullen jonge vakmensen uit heel Europa, tot de leeftijd van 25 jaar, zich verzamelen in de hoofdstad van Hongarije om tegen elkaar te strijden om de Europese titel ‘beste vakman of vakvrouw’.

Fabienne Bakker

Foto: Paul Tolenaar

Talent

Fabiënne Bakker:
“Ik wist dat ik iets in de dienstverlening wilde gaan doen.â€

Nog maar drie jaar geleden besloot ze de opleiding Horeca Management te gaan volgen. Het blijkt een goede keus te zijn. Fabiënne heeft talent voor haar vak. Het geeft haar ontzettend veel voldoening om als gastvrouw een bijzondere beleving aan de gasten mee te geven. Pasquinel Kolk, manager bij restaurant Ciel Bleu, ontdekte al snel haar talent tijdens het jureren. Fabiënne volgt nu haar eindstage bij dit twee Michelinsterren restaurant.

Uitgestoken hand

“Een echte gastvrouw heeft een vriendelijke glimlach, een open uitstraling en een uitgestoken hand.”

Een gastvrouw doet zoveel meer dan alleen het serveren van de borden op tafel. “Je bent oprecht geïnteresseerd, daarnaast ben je representatief, behulpzaam en een echte teamplayerâ€, vertelt Fabienne. “Behulpzaam zijn is misschien wel de belangrijkste competentie voor een goede gastvrouw. Je verkoopt geen “nee†en bent bereid om je oprecht in te zetten voor je gasten. Hierin ga jij net dat ene stapje verder dan anderen. Je zorgt voor een beleving.â€

Klassieke tafelbereidingen

Bij het EK in Boedapest worden de deelnemers beoordeeld op onderdelen als de ‘mise en place’, de gastvrijheid, de advisering en uitleg van de diners en het uitserveren ervan. Wijnproeven en decanteren (het uitschenken van de wijn) en likeurherkenning maken een wezenlijk onderdeel uit van de wedstrijd.

De trainingen die Fabiënne volgt ter voorbereiding zijn veelomvattend. Er moet nog veel geleerd worden en het verwachte kennisniveau ligt hoog. “In Nederland lopen we achter als het gaat om de “klassieke tafelbereidingen†iets wat op het EK zwaar meetelt.†De trainingen volgt ze vooral op school. Daarnaast volgt ze de komende tijd verschillende workshops en maakt een excursie naar de Rhône voor de verdieping van haar wijnkennis. Naast haar fulltime stage bij Ciel Bleu moet er voor het EK nog eens 200 uur aan trainingen worden besteed.

Op haar blog www.fabiennebakker.nl geeft Fabiënne een kijkje achter de schermen van haar voorbereiding op weg naar Boedapest. “In dit vak raak je nooit uitgeleerd.†Ze hoopt met haar blogs mensen, met name jong talent, te inspireren. “De vakwedstrijden zijn een aanvulling en een meerwaarde voor je opleiding, je team en je school.â€

Sponsoractie

Om mee te kunnen doen aan de Euroskills heeft Fabiënne veel materiaal nodig. Denk daarbij aan een professionele messenset, rechaud, originele cocktailshaker, kleding en schoenen. Maar ook al het oefenmaterialen voor de tafelbereidingen zoals fruit, vis en vlees is erg veel geld nodig. Om deze materialen, maar ook de workshops en excursies te kunnen betalen, is Fabiënne een sponsoractie gestart.

Je kunt Fabiënne ook zakelijk sponsoren. Als tegenprestatie kan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam en logo vermeld worden op haar website.

Ondernemers van Noord-Holland, steek Fabiënne een hart onder haar riem en neem contact met haar op via sponsoringfabienne@gmail.com

Vorig bericht AkzoNobels grootste fabriek voor poedercoatings opent in China
Volgend artikel Hyarchis Amsterdam lanceert integrale oplossing voor accountancybranche

Nu op WijNoordHolland