Den Haag,
In oktober 2024 was het werkdaggecorrigeerde volume van de Nederlandse goederenexport 1,7% groter dan in oktober 2023, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging is vooral toe te schrijven aan de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, machines en elektrotechnische apparaten, en chemische producten. Dit benadrukt het belang van deze sectoren voor de Nederlandse economie.
Minder import van olie en gas
Hoewel de export toenam, daalde het volume van de goederenimport in oktober met 2,4% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Deze daling is grotendeels het gevolg van een afname in de invoer van aardgas en olie. De lagere invoer van deze grondstoffen kan te maken hebben met veranderende marktomstandigheden en een afnemende vraag binnen Europa.
Ongunstige exportomstandigheden in december
De CBS Exportradar van december laat zien dat de omstandigheden voor de export ongunstiger zijn geworden in vergelijking met oktober. Deze verslechtering wordt mede veroorzaakt door een grotere jaar-op-jaarkrimp in de Duitse industriële productie, een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. Ook het oordeel van zowel Nederlandse als Europese fabrikanten over exportorders verslechterde.
De omstandigheden in de exportradar zijn gebaseerd op indicatoren zoals de ontwikkelingen in belangrijke afzetmarkten en de concurrentiepositie van Nederland. Hoewel deze indicatoren vaak samenhangen met de export, wijzen ze niet altijd direct op groei of krimp van de exportvolumes.
Belang van goederenexport
De export van goederen vertegenwoordigt ongeveer drie kwart van de totale export van Nederland. Dit maakt de ontwikkeling in de exportvolumes van groot belang voor de economische prestaties van het land. Over de export van diensten publiceert het CBS minder frequent cijfers, maar deze worden wel meegenomen in de totale exportgegevens op kwartaal- en jaarbasis.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl