Amsterdam
De strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 is vastgesteld. Het doel: halvering van het gebruik van nieuwe grondstoffen en materialen in 2030. Halvering ja, geen halve maatregel dus. In 2050 hoopt onze stad een héle circulaire economie te hebben.
In zo’n economie zijn afgedankte producten met waardevolle grondstoffen geen afval. Het gaat er juist om zoveel mogelijk grondstoffen en materialen te behouden. Dat hergebruik brengt onze CO2-uitstoot flink omlaag. De stad neemt nu maatregelen om te halveren, om in 2050 volledig circulair te zijn.
Delen en repareren
We kijken dus op een heel andere manier naar onze economie; hoe we produceren, verwerken en consumeren. Zo geldt voor ons Amsterdamse consumenten dat we dat we steeds meer de richting op moeten van producten langer gebruiken, delen en/of repareren.
Maatregelen
Bedrijven, de gemeente en Amsterdammers krijgen de komende jaren te maken met nieuwe maatregelen. Zo gaan we op een andere manier afval inzamelen – en ja, dat vraagt ook wat van u – en kopen we als gemeente zoveel mogelijk gebruikte producten in. (Bouw)bedrijven zullen steeds meer moeten gaan bouwen met duurzame materialen.
Minder voedsel verspillen
Per persoon per jaar gaat ongeveer 41 kilo eetbaar voedsel de vuilnisbak in. Het overschot van iedereen die voedsel verwerkt, moet terecht komen bij inwoners die dat het hardst nodig hebben. In 2030 leidt dit tot zo’n 50% minder voedselverspilling.
75% van Amsterdammer wil minder spullen
Ruim 75% van de Amsterdammers staat positief tegenover het idee om minder spullen te kopen vanwege het milieu. Dat bleek uit een recente peiling van gemeentelijk onderzoeksbureau OIS. De gemeente wil daarom samen met bedrijven, lokale initiatieven en kennisinstellingen over 3 jaar een goed werkende infrastructuur op poten hebben van deelplatforms, kringloopwinkels, online marktplaatsen en reparatiediensten.
Materialen in de bouw hergebruiken
Amsterdam scherpt bij aanbestedingen de duurzaamheidseisen aan. Zo krijgen gebouwen een ‘materiaalpaspoort’. Daarmee kan een bedrijf dat sloopt of renoveert bepalen welke materialen nog waarde hebben en waar herbruikbare materialen te vinden zijn. In de Buiksloterham in Amsterdam-Noord laat de markt al zien dat dit kan: de eerste circulaire stadswijk is daar in ontwikkeling.
Wat doet de gemeente zélf?
De gemeente wil in 2030 haar gebruik van nieuwe grondstoffen met 20% omlaag hebben en alleen nog circulair inkopen. Het gaat niet alleen om producten als kantoorartikelen en ICT-apparatuur, maar ook bijvoorbeeld om materiaal dat we voor straten gebruiken.
200 projecten in de stad
Amsterdam werkt al samen met bedrijven en kennisinstellingen aan ruim 200 projecten. Zoals een proef samen met de verfindustrie en kringloopwinkels. Afgedankte latexverf wordt ingezameld en opnieuw geschikt gemaakt voor verkoop.
Wat komt de stad binnen en hoe wordt het verwerkt?
Om te zien welke acties en projecten uit de strategie het meeste bijdragen ontwikkelt de stad een monitor. Daarin is te zien welke materialen en grondstoffen de stad binnenkomen en hoe ze verwerkt worden. Waar nodig kan de gemeente bijsturen.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl