Duurzaam

Crowdsourcing-actie: verticale vergroening Randstad

Stadspark Verticaal daagt stadsbewoners uit om 20 km² planten en bloemen te ontsluiten en het eerste verticale stadspark van Nederland te vormen

Crowdsourcing-actie verticale vergroening Randstad

Amsterdam,
Versteende buurten en massief beton tekenen het beeld van de Randstad. Vergroening staat hoog op de beleidsagenda, maar komt moeizaam op gang. Daarom gaat Stadspark Verticaal van start met een grassroots activatie, om stadsbewoners zelf het heft in handen te laten nemen. De oproep: bouw mee aan een groener gezicht, door massaal balkons en dakterrassen te transformeren tot bloeiende buitenruimtes.

De potentie is verbluffend: in de 4 grootste steden van Nederland bevinden zich maar liefst 1.000.000 balkons en dakterrassen. Daar zijn de buitenruimtes van ondernemers, zoals hotelentrees en gevels, nog niet bij opgeteld. Een vertrekpunt voor een gezamenlijk park en een buitenkans om op snelle en efficiënte wijze steden die zo gewenste, groene impuls te geven. Daarom daagt Stadspark Verticaal stadsbewoners uit om samen 20 km² aan planten en bloemen te ontsluiten en zo het eerste verticale stadspark van Nederland te vormen.

Een gezamenlijk park waar iedereen van profiteert

De voordelen van vergroening reiken verder dan esthetische meerwaarde. Naast het verfraaien van de leefomgeving, creëert het een beter vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven. Het bevordert sociale cohesie, verbetert het welzijn en heeft een positief effect op de stadsnatuur: een belangrijk ingrediënt voor zaken als luchtkwaliteit en waterhuishouding. De te behalen winst voor mens en dier is onvoorstelbaar.

Samen sterk, samen groen

Initiatiefnemer Upperbloom hoopt met de actie een positief zaadje te planten: “Een klein beetje groen doet al wonderen voor jezelf, maar ook voor je buren en voor de biodiversiteit in de buurt,” zegt co-founder Sam van der Zanden. De drempel tot actie verlagen is een belangrijk gebaar van de plantenservice voor buiten, die ook een circulaire plantenwisselservice aanbiedt. “Balkoniers helpen iedereen met gratis tips en tricks om je balkon groen te maken, online maar ook per WhatsApp en in de stad,” aldus van der Zanden. De actie wordt gesteund door partners zoals Stichting Deltaplan BiodiversiteitsherstelAmsterdam RainproofDe Dakdokters en Groene Bouwhekken.

Vorig bericht Exploitatieovereenkomst getekend woningbouw Abbekerk
Volgend artikel Techniek ontdekken op Career Day Noordwest

Nu op WijNoordHolland