Recycling

Consument laat nog teveel recyclekansen liggen

'Oud voor nieuw regeling' bij veel Nederlanders onbekend

Consument laat nog teveel recyclekansen liggen

Volgens een nationaal representatief onderzoek uitgevoerd door Markteffect onder ruim 1.000 Nederlanders in opdracht van Stichting OPEN (bekend van de Wecycle campagnes) ziet 82% van de Nederlanders het belang in van recycling. Een gemakkelijke manier van recycling is: na aanschaf van een apparaat of lamp de oude achter te laten of in te leveren bij de (online) winkel. Deze wettelijke ‘oud voor nieuw regeling’ is bij veel Nederlanders echter onbekend. Maar 47% weet dat dit bij winkels kan en slechts 26% weet dat dit ook bij online winkels mogelijk is. 43% kiest liever een winkel waar de oud voor nieuw regeling geldt.

Door de komst van Wecycle inleverbakken in heel veel winkels is de oud voor nieuw regeling mogelijk op de achtergrond geraakt. Tegelijkertijd is de waardering voor deze service groot en zou 75% tot 86% van de consumenten hier graag gebruik van willen maken voor zowel lampen als grote en kleinere apparaten. 43% zegt zelfs eerder te kiezen voor een winkel waarvan ze zeker weten dat ze het oude apparaat gratis kunnen inleveren bij aankoop van een nieuw soortgelijk apparaat. 9 van de 10 ondervraagden waardeert het als een retailer hen op de regeling wijst.

86% van de consumenten die wel gebruik maken van een inruilregeling voor oude elektrische apparaten doet dit grotendeels met grote apparaten en heeft hier zeer positieve ervaringen mee blijkt uit het onderzoek.

Meer inzetten op inleveren lampen en apparaten

Met een landelijke Wecycle campagne gaat Stichting OPEN de bekendheid en het gebruik van de oud voor nieuw regeling opnieuw onder de aandacht brengen. Om hiermee te voorkomen dat afgedankte en gedateerde apparaten eindeloos bewaard worden of bij het restafval belanden.
Hierbij is ook aandacht voor een tweede leven via reparatie of de kringloopwinkel. Stichting OPEN wil consumenten bewustmaken van alle mogelijkheden die bijdragen aan het circulair maken van elektrisch afval.

Via de website watismijnapparaatwaard.nl is te zien hoe het beste omgegaan kan worden met afgedankte elektrische apparaten en lampen.

Waardering voor Wecycle inleverbakken in winkels

Stichting OPEN heeft in samenwerking met diverse retailketens de afgelopen 10 jaar vele Wecycle inleverbakken voor kleine apparaten en lampen in winkels geplaatst. Deze inleverbakken worden veelvuldig gebruikt en consumenten waarderen ze met een 7,7 (bron: Onderzoek Motivaction 2022).

Vorig bericht Dag van de Bouw op de A.C. de Graafweg (N241)
Volgend artikel Open dagen Noord-Hollandse techniekopleidingen

Nu op WijNoordHolland