Nieuws

BD Graan in Middenmeer neemt nieuwe productieruimte in gebruik

De groothandel in biologisch graan verwerkt in de nieuwe fabriek granen tot meel en melanges.


Biologische bakkers kunnen bij het bedrijf rechtstreeks meel op maat in de juiste samenstelling en met het juiste vochtgehalte bestellen. De producten gaan daarnaast via de groothandel naar biologische bakkerijen, groothandels en supermarkten.

De biologische gerst, tarwe, haver, rogge, spelt, boekweit en gierst die BD Graanverwerkt komt deels uit de regio, deels van elders en deels uit het buitenland. Een klein deel wordt op eigen land geteeld en als lokaal product uitgeleverd. Het graan gaat ook naar collega-molenaars.

Akkerbouwbedrijf

Het akkerbouwbedrijf van zestig hectare in de Wieringermeer in Noord-Holland is in de afgelopen jaren verbreed met de teelt van biologische granen waaronder tarwe, spelt, gerst en haver. Het bedrijf is vijftig jaar geleden begonnen door Jelte Wiersma en voortgezet door dochter Ank, schoonzoon Harry Donker en hun zoon en opvolger Jan.

De gewassen zijn jarenlang in op het eigen bedrijf verwerkt totdat investeren in een moderne maalderij met een grotere capaciteit noodzaak werd. De nieuwe productielocatie van de familie Donker heeft nu een verwerkingscapaciteit van zo’n 3.000 ton per jaar.

BD Graan

De moderne fabriek van BD Graan verwerkt niet alleen de granen van eigen land, maar ook gewassen van Nederlandse biologische collega-boeren en buitenlandse granen zoals boekweit, gierst, rijst of quinoa.

In de fabriek vindt het pellen, schonen en malen van de eigen tarwe, gerst, haver en rogge plaats, aangevuld met granen uit het buitenland.

De fabriek is energieneutraal ingericht, in lijn met de biologische bedrijfsvoering van het akkerbouwbedrijf. De energie voor het productieproces wordt opgewekt met eigen windmolens en zonne-energie.

Vorig bericht OGER brengt nieuw maatwerkconcept naar Antwerpen
Volgend artikel NSI en Boelens de Gruyter werken samen in Sloterdijk

Nu op WijNoordHolland