Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkttop NHN: van urgentie naar actie 

Samenwerken aan een Toekomstbestendige Arbeidsmarkt 

Samenwerken aan een Toekomstbestendige Arbeidsmarkt

Sprekers arbeidsmarkttop NHN – fotograaf Marcel Rob

Alkmaar,
Woensdag 6 november jl. kwamen 60 bestuurders, directeuren en beleidsadviseurs van het RPAnhn-netwerk (Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord) bijeen voor de Arbeidsmarkttop NHN. Onder het thema van ‘urgentie naar actie’ werden de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de regionale arbeidsmarkt besproken.  

Het doel van deze bijeenkomst was om samen de complexe vraagstukken in kaart te brengen en stappen te zetten richting een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Met de aangekondigde hervormingen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de uitdagingen die onder andere de vergrijzing en arbeidsmarktkrapte met zich meebrengen, ligt er een dringende opdracht voor de regio. De gedeelde conclusie na afloop: samenwerking is de sleutel om succesvol hierop in te spelen.  

Kaders

De middag werd afgetrapt door wethouder Axel Boomgaars, van de gastgemeente Hoorn. Gevolgd door een interview van dagvoorzitter Annemarie van Gaal met Robert te Beest, voorzitter Algemeen Bestuur RPAnhn en wethouder van de centrumgemeente Alkmaar. Te Beest schetste de kaders van de bijeenkomst, gaf uitleg over de Human Capital Agenda (HCA) als gezamenlijke koers met de drie actielijnen: het binden van talent aan de regio, innovatie binnen onderwijs en beroepspraktijk, en strategisch HR-beleid voor het MKB. En benadrukte de belangrijke rol van het Werkcentrum Noord-Holland Noord binnen de geplande hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur.

Opdracht Ministerie

De opdracht van het Ministerie voor hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur werd nog eens nader toegelicht door Brian Verweij, plaatsvervangend programmamanager bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij benadrukte het doel om te komen tot verbetering van de gezamenlijke publieke en private dienstverlening op het gebied van werk en scholing, met als doel de vindbaarheid en toegankelijkheid voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers te vergroten en de samenwerking tussen dienstverlenende partijen te versterken.

Arbeidsmarkt in cijfers

Aan de hand van de cijfers lieten Erik Stam (arbeidsmarktadviseur UWV) en Bart Götte (hoofddocent The Future of Work aan de UvA Academy) nog eens zien hoe hoog de urgentie is binnen de arbeidsmarkt. Er zijn 12.880 vacatures in Noord-Holland Noord. Er zijn niet genoeg mensen beschikbaar om te voldoen aan de vraag naar personeel en ook in sectoren met maatschappelijk belang, zoals de zorg, het onderwijs of de technieksector, bestaan grote tekorten. Tegelijkertijd is het aandeel werkenden in Noord-Holland Noord al 73,2%. Nu is de arbeidsmarkt krap, in 2030 is de rek er helemaal uit en gaat de maatschappelijke impact enorm omhoog. We staan aan de vooravond van een transitie. Er zijn andere oplossingen nodig om het werk toch gedaan te krijgen, zoals het loskomen van structuren en met elkaar het werk anders organiseren.

Interactieve sessie

Tijdens de interactieve sessie gingen panelleden en aanwezigen aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek over mogelijke acties. De panelleden, waaronder vertegenwoordigers van het FNV, UWV, onderwijs, ontwikkelbedrijven en het VNO-NCW, deelden hun visie op de urgentie en de benodigde samenwerking. Een ding werd duidelijk, deze uitdagingen kunnen alleen maar worden opgepakt door samenwerking met alle partijen die een rol hebben binnen de arbeidsmarkt.

Samenwerken aan een Toekomstbestendige Arbeidsmarkt

Robert te Beest vatte de bijeenkomst samen met een oproep om bestaande structuren los te laten: “Laten we samen inzetten op de instrumenten die nodig zijn om de juiste acties mogelijk te maken. Onze samenwerking is hierin cruciaal. Laten we het werkcentrum op innovatieve wijze opzetten.” De top werd afgesloten met een oproep tot actie, waarbij deelnemers symbolisch hun handtekening zetten op een bord als bevestiging van hun betrokkenheid.

Met deze top is een krachtige stap gezet naar gezamenlijke actie om de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord veerkrachtig en toekomstbestendig te maken. Het RPAnhn kijkt uit naar een constructieve samenwerking met alle betrokkenen, van overheid tot bedrijfsleven, om gezamenlijk een sterke en inclusieve arbeidsmarkt te realiseren.

Vorig bericht 11 faillissementen in Noord-Holland afgelopen week
Volgend artikel Provincie steunt onderzoek zonneakker langs A1 en A6: stroom voor 3.500 huishoudens

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland