Nieuws

A&P Flowers uit Andijk: “Als klanten het eisen, moet je wel een certificaat hebben”

Tulpen, tulpenbollen en pioenrozen, dat zijn de drie takken van sport van A&P Flowers B.V.


certificaat aalsmeer

Andijk
Het bedrijf is Global G.A.P. gecertificeerd, wat betekent duurzaamheid voor de Noord-Hollandse kweker.

Paul Schouten directeur A&P Flowers:
“Ons streven is niet meer te doen, maar wel om wat we doen beter te doen.”

“In Andijk broeien we tulpen en kweken we pioenen. Daarnaast telen en exporteren we tulpenbollen. De bollen kweken we ieder jaar op een andere locatie, van West-Friesland tot Zeeland.” Op dit moment breidt A&P Flowers uit. Het bedrijf wordt qua omvang twee keer zo groot, maar het is niet de intentie om de grootste te worden.

Verduurzamen

A&P Flowers onderzoekt wat de beste oplossingen zijn om het bedrijf te verduurzamen. “We verbruiken nu weinig gas per steel, maar we overwegen op een zogenoemd gesloten systeem over te stappen. Dan hebben we nog minder gas nodig. Of zelfs geen gas. Wij zitten in een aardwarmtegebied, dus kijken we ook naar de mogelijkheden van de warmte- en koudeopslag in de grond. Het zou ideaal zijn als we niet afhankelijk zijn van weersinvloeden en onze producten kunnen kweken in een geconditioneerde ruimte. Dan kunnen we schuiven met het oogstmoment en hoeft het personeel minder in het weekend te werken. Ik zou graag zelf stroom opwekken zodat we zelfvoorzienend kunnen zijn.” Ook in de inrichting van de kassen ziet Paul mogelijkheden om te verduurzamen. “We telen nu op twee lagen met behulp van led-lampen. Daarmee benutten we de ruimte al efficiënt, maar ik hoop dat we over ongeveer drie jaar op zes lagen kunnen telen.”

Certificering

Sinds december 2002 is A&P Flowers Global G.A.P. gecertificeerd. Dit certificaat is onderdeel van de FSI ‘Basket of Standards’. Met dit keurmerk is het mogelijk onder andere de herkomst van grondstoffen, de inzet van personeel, gebruik van gewasbescherming en meststoffen te monitoren. “Ik merk dat klanten dit steeds vaker als eis stellen, vooral vanuit winkelketens en grote supermarkten. Als klanten het eisen, moet je wel een certificaat hebben.” Paul vindt het jammer dat het certificaat zich niet vertaalt in een hogere prijs voor het product, maar hij ziet zeker de voordelen voor het bedrijf. “Omdat je veel moet registreren, kun je dat beter beheersen én de kwaliteit bewaken.” Paul erkent dat het in het begin best lastig is. “Ik adviseer iedere kweker er bij de start een extern adviseur bij te halen. Dat hebben wij ook gedaan, want het is een hele klus. Het is belangrijk dat we alles in de hele sector registreren. Alles moet zijn te herleiden. Als er bijvoorbeeld een ziekte wordt geconstateerd, heb je sneller inzicht. En – belangrijker nog – kun je de schade ervan proberen te beperken.”

Vorig bericht Architecten voormalige bedrijventerrein Galgeriet geselecteerd
Volgend artikel Quadoro koopt Alpha Centauri Diemen

Nu op WijNoordHolland