Nieuws

Airbnb ook buiten Amsterdam belangrijke bron van inkomsten

Airbnb Texel, Zandvoort en Bergen net zo groot als Amsterdam


Verhoudingsgewijs worden op Texel, in Zandvoort en in Bergen vrijwel net zoveel Airbnb-slaapplaatsen aangeboden als in Amsterdam, 3 à 4% van het totale woningaanbod. Zo blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Recreatie en Toerisme Jaap Bond: “Toeristen geven jaarlijks bijna 8,5 miljard euro uit in Noord-Holland. Het is daarmee een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid. De provincie biedt de gemeenten met dit onderzoek inzicht in het aandeel dat Airbnb daarin heeft.â€

Duurste en goedkoopste

Verreweg de meeste slaapplaatsen die in Noord-Holland via Airbnb worden aangeboden bevinden zich in Amsterdam (ruim 50.000). Op gepaste afstand volgen Haarlem (3426), Bergen (1965) en Zandvoort (1170). De gemiddelde prijs voor een accommodatie is € 157,92 per nacht. De duurste accommodaties bevinden zich in Bloemendaal (gemiddeld € 200,85) en de goedkoopste in Heerhugowaard (€ 75,82). In de zomermaanden (juni, juli en augustus) van 2017 hebben toeristen in totaal € 25 miljoen uitgegeven aan overnachtingen in Noord-Holland via Airbnb.

Promoten

Amsterdam kiest ervoor om de verhuur van woningen via Airbnb aan banden te leggen door de het aantal verhuurdagen terug te brengen van zestig naar dertig. Volgens Jaap Bond zouden andere gemeenten dit juist kunnen promoten. “Je hoeft niet overal in Noord-Holland hetzelfde beleid te voeren’’, zegt gedeputeerde Jaap Bond. “In Amsterdam loopt Airbnb de spuigaten uit, maar er zijn ook witte vlekken waar Airbnb nauwelijks voorkomt.’’

Onderzoek

Zowel in de Metropoolregio Amsterdam als in Noord-Holland Noord zijn gemeenten bezig met het opstellen van regionaal beleid voor verblijfsrecreatie. De provincie biedt met dit onderzoeksrapport inzicht in het aandeel dat Airbnb daarbinnen heeft. Airbnb deelt zelf geen gegevens. Onderzoeksbureau BeFormation heeft daarom gebruik gemaakt van ‘webscraping’. Met deze techniek wordt publiek beschikbare informatie van internet verzameld en slim gecombineerd. Voor dit onderzoek heeft BeFormation zich onder anderen gebaseerd op het aantal advertenties en recensies.

Vorig bericht Zef Hemel: "Amsterdam moet naar twee miljoen inwoners"
Volgend artikel Gebied rondom station Haarlem Spaarnwoude wordt nieuwe stadsentree Haarlem

Nu op WijNoordHolland