Infrastructuur

Start aanleg glasvezelnetwerk in gemeente Medemblik

Samenwerking tussen de gemeente Medemblik, DELTA Netwerk en VolkerWessels Telecom

aanleg glasvezelnetwerk gemeente Medemblik

Medemblik,
Wethouder van economische zaken van de gemeente Medemblik, Harry Nederpelt heeft vandaag het startsein gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de dorpskernen Abbekerk, Andijk, Benningbroek, Hauwert, Lambertschaag, Midwoud, Nibbixwoud, Onderdijk, Oostwoud, Opperdoes, Sijbekarspel, Twisk, Wervershoof, Wognum, Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West en de stad Medemblik.  Samen met Piet Grootenboer, directeur DELTA Netwerk, en Theo Ellenbroek, namens de directie van VolkerWessels Telecom, zette hij hiervoor de eerste schop in de grond in Wognum.

Glasvezel belangrijk

Wethouder Nederpelt vertelt over het belang van glasvezel voor de gemeente: ”We kunnen het internet niet meer wegdenken uit ons leven. Het is een eerste levensbehoefte geworden en nu we steeds meer thuiswerken, onderwijs volgen en zorgdiensten regelen via internet is het belangrijk dat wij in onze gemeente over een snel up-to-date en veilig netwerk kunnen beschikken”. Grootenboer vult aan: “Wij danken de gemeente Medemblik voor het vertrouwen en de prettige samenwerking. Glasvezel is een goede investering want het kan snel enorme hoeveelheden data verwerken.  Dat betekent dat meerdere mensen probleemloos tegelijkertijd online kunnen werken, gamen, films kunnen streamen en bestanden kunnen up- en downloaden. Met de aanleg van dit solide glasvezelnetwerk, worden de inwoners van de gemeente goed voorbereid op de toekomst en profiteren ook de volgende generaties gebruikers van deze snelle en betrouwbare infrastructuur”.

Een groot project voor 20.000 woningen

VolkerWessels Telecom voert meerdere projecten uit voor DELTA Netwerk en is blij dat zij nu ook de opdracht hebben gekregen voor de aanleg in de gemeente Medemblik. Theo Ellenbroek: “In Wognum loopt al een team langs de huizen om toestemming te vragen voor de plaatsing van de aansluiting in huis. En vandaag starten daar ook al de eerste graafwerkzaamheden. Het totale project omvat ca 20.000 woningen. Om al deze woningen te bereiken moet er ongeveer 325 kilometer aan graafwerk verricht worden. We doen er natuurlijk alles aan om ervoor te zorgen dat inwoners zo min mogelijk last van de werkzaamheden ondervinden.” Ellenbroek vervolgt: “Het is een behoorlijk project dus er gaat wel wat tijd overheen voor iedereen gebruik kan maken van glasvezel. Als alles volgens planning verloopt kunnen de bewoners in Wognum in het vierde kwartaal van dit jaar gebruik maken van glasvezel. De andere dorpen van Zuid-West volgen in 2023. In het derde kwartaal van dit jaar  beginnen we in Noord Oost en in de derde kwartaal van 2023 volgen dan nog de laatste dorpen in Medemblik Noord. Dit betekent dat we dan in het tweede kwartaal van 2024 helemaal klaar te zijn in deze gemeente.”

Alle woningen een glasvezelaansluiting

Gezien het animo voor glasvezel in de gemeente Medemblik kan iedere woning een glasvezelaansluiting laten plaatsen. Ook bij bewoners die nog niet hebben gekozen voor een abonnement op glasvezel. Hiermee worden alle woningen voorbereid op het netwerk van de toekomst. De aansluiting in de meterkast is geheel kosteloos en vrijblijvend. Of men nu of later voor een abonnement op glasvezel kiest, dat bepaalt men zelf. En pas als men voor een abonnement kiest, gaat men betalen voor de diensten over het netwerk.

Communicatie over de aanleg

Samen met DELTA Netwerk communiceert de aannemer voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de werkzaamheden en het plaatsen van de aansluiting in de huizen. Zodra zij langskomen of gaan graven, ontvangen de inwoners een brief met meer informatie.

Ook glasvezel op de bedrijventerreinen

Ook ondernemers en bewoners op 15 bedrijventerreinen in West-Friesland kunnen zich aanmelden bij een lokale telecomaanbieder voor internet via glasvezel. Als er voor 20 mei 2022 voldoende abonnementen zijn afgesloten wordt ook glasvezel aangelegd op deze bedrijventerreinen.

Vorig bericht Hoe kan hennep bijdragen aan een circulaire economie
Volgend artikel Marco Schilder breidt Hoekstra Opleidingen verder uit

Nu op WijNoordHolland