WAAROM BANKROET

Bestuurder Thomas Peutz kunstinstelling NASA geschorst

Zakelijk en artistiek directeur Thomas Peutz van kunstinstelling NASA in Amsterdam (stichting New Art Space Amsterdam) blijkt in april te zijn geschorst. Dat is gebeurd nadat de boekhouder de Raad van Toezicht inlichtte over "mogelijk financieel mismanagement". NASA verkeert in betalingsproblemen en heeft van de rechtbank uitstel van betaling gekregen. De schorsing komt aan het licht in het eerste surseanceverslag van de bewindvoerder.

Deel dit artikel op

Uit het verslag van de? bewindvoerder wordt duidelijk dat Peutz pretendeert dat hij en zijn moeder 70.000 euro geleend hebben aan NASA en dat ze daarvoor een pandrecht hebben op de inventaris van Nasa. De bewindvoerder gaat daar verder niet op in, omdat Peutz het pandrecht niet kan uitwinnen gelet op de vordering van de fiscus.

Peutz is nog niet ontslagen: geprobeerd wordt met hem een be?indigingsregeling te treffen.

Met ingang van de schorsing is op 1- april 2013 Jacqueline Gerritsma als zakelijk directeur benoemd. Op verzoek van de bestuurder , de Raad van Toezicht en de bewindvoerder heeft Peutz vanaf medio mei betaald verlof genomen en zich niet meer met het beleid van de stichting bemoeid. Ook een van de leden van de Raad van Toezicht is inmiddels teruggetreden. Bij NASA zijn 11 mensen in dienst.

Oorzaak surseance

De kosten zijn structureel hoger? dat de baten, voornamelijk subsidies van de gemeente Amsterdam/DMO en het Mondriaan Fonds. Te verwachten inkomsten zijn structureel te hoog en dus mogelijk niet realistisch ingeschat. De stichting huurde het auditorium en de cinema terwijl de exploitatie daarvan verliesgevend was en er is wel BTW in vooraftrek genomen, maar er is geen BTW afgedragen. De fiscus heeft daarom een naheffing opgelegd van 177.000 euro.

De bewindvoerder J. Stal onderzoekt de mogelijkheden om met de schuldeisers tot een akkoord te komen. Hij verwacht in de eerste helft van 2014 zo’n akkoord aan te kunnen bieden. Als dat niet lukt, volgt faillissement.

Het verlies in 2011 bedroeg 29.000 euro. In 2012 was het verlies 357.000 euro.

?

?

Nu op wijnoordholland

Wijnoordholland maakt gebruik van cookies. Verder gaan betekent dat je akkoord gaat. Lees meer hier. Aanvaarden