Ondernemerschap

Bedrijven worstelen met hybride werken

Thuiswerken brengt uitdagingen en vraagstukken voor leidinggevenden

Bedrijven worstelen met hybride werken

Foto: Remote Working Summit

Amsterdam,
Gebrek aan kennis en lastige vraagstukken remmen leidinggevenden om het hybride werken in de juiste banen te leiden. Dit bleek onlangs uit de 4e editie van Remote Working Summit, waarbij meer dan 60 experts hun kennis hebben gedeeld over hoe het toekomstige hybride werken en de nieuwe werkmix eruit gaat zien.

Uitdaging voor het management

Er is nog weinig kennis gebundeld en bij lastige vraagstukken staan managers er vaak alleen voor. Hierdoor vertragen processen, raken medewerkers gefrustreerd en dreigen bedrijfsprocessen vast te lopen en haakt het personeel af. En zo begint de generatie Z er al helemaal niet aan. Want het hybride werken is here to stay en dit gaat voor zowel voor grote als kleinere ondernemingen flinke gevolgen geven. De precieze consequenties zijn nu nog niet goed te overzien. Dit heeft al wel als gevolg dat op alle
managementniveaus de vraagstukken aan het ontstaan zijn zoals bijvoorbeeld personeel behouden voor het bedrijf. Bedrijfsmodellen zijn tegenwoordig zo gedetailleerd uitgewerkt dat een te snelle beslissing een flink effect kan hebben op een organisatie en het effect van de genomen beslissing nog lang doordreunt en op de langere termijn (deze negatieve) beslissing moeilijk terug te draaien is. Denk hierbij aan personeelstekorten, ziekteverzuim, (toenemende) werkdruk, Artificial intelligence en Chat GPT.

Aan de lopende band complexe vraagstukken

Er is een soort vacuüm aan het ontstaan, omdat niemand weet waar men op afkoerst, van wat de gevolgen van beslissingen op lange termijn kunnen zijn. Dit heeft tot gevolg dat veel managers beslissingen voor zich uitschuiven, waardoor de positie van het bedrijf of organisatie in gevaar komt. En
daarbij als ‘collateral damage’ het risico dat zij zichzelf als management buitenspel zullen zetten is dan ook een reëel scenario. Hybride werken is here to stay, dus bedrijven en organisaties die het thuiswerken blijven stimuleren en zelfs tot norm maken, ontdekken de voordelen, maar uiteraard ook de uitdagingen. Door het gebrek aan hands-on en gebundelde kennis, worstelen bedrijven hier nu dagelijks mee en lopen de veranderingsprocessen traag of lopen plannen hiervoor volledig vast.

Ook moeilijk voor directeuren en commissarissen

Waar voorheen plan A en B op de plank lagen, moet er nu een volledig alfabet aan scenario’s op de plank  liggen om aan elke denkbare situatie het hoofd te kunnen bieden. Dit werd tijdens de laatste summit nogmaals benadrukt. “We weten veel niet en moeten op ons vakmanschap en intuïtie afgaan, maar de directeuren en commissarissen van B.V. Nederland hebben het hier verdomd moeilijk mee”, aldus Paul Gereads, Voorzitter van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD) en panellid bij de Remote Working Summit.

5e editie van de Remote Working Summit op 19 juni

Om een nog beter inzicht in deze complexe vraagstukken te kunnen geven, zal er tijdens de 5e editie van de Remote Working Summit nog uitgebreider ingegaan worden op deze problematiek. En ook hoe werkgevers aantrekkelijk kunnen blijven voor het huidige personeel en de nieuwe generatie Z, die steeds hogere eisen aan een werkgever en hun werkomgeving stellen. Deelnemers kunnen zich laten bijpraten en inspiratie opdoen aan de hand van de paneldebatten, keynotesessies en seminars, door meer dan 60
praktijkexperts. Over personeel en welzijn, managementstrategieën, cybersecurity, werkgeluk, AI en ChatGPT, Generatie Z recruitment, teamwork, techniek en verbinding houden, managementtools, werkgeluk, het nieuwe kantoor en nog veel meer.

Vorig bericht Circle8 Group neemt Duitse arbeidsbemiddelaar Koenigstein over
Volgend artikel Xebia stelt Keith Landis aan als chief marketing officer

Nu op WijNoordHolland